Wednesday, February 24, 2010

DECLARATION OF INTENTION

   Το  DECLARATION OF INTENTION  ήταν το πολυπόθητο χαρτί για τους  μετανάστες, που μετά περίπου ένα μήνα δύσκολο ταξίδι σε άθλιες συνθήκες, είχαν φτάσει στην Αμερική, στο Ellis Island   και υπομονετικά περίμεναν να περάσουν απο υγειονομικό  και ατομικό έλεγχο (καραντίνα). Η διαδικασία μπορούσε να διαρκέση απο μερικές μέρες ή εβδομάδες και σε μερικές  πιο σπάνιες περιπτώσεις ακόμη και μήνες.
   Μόλις το έπαιρναν ήταν ελεύθεροι να μπούν  στην Αμερική , ελπίζοντας για ένα καλύτερο αύριο.



                             Το έντυπο, που ίσχυε για επτά χρόνια,  περιελάμβανε όλα τα προσωπικά στοιχεία καθώς και το όνομα της/του συζύγου. Επίσης είχε και μορφή υπεύθυνης δήλωσης εις την οποία ο μετανάστης δήλωνε ρητά την πίστη του στη νέα πατρίδα, οτι δεν είναι αναρχικός ή πολυγαμικός και οτι θα έμενε στην Αμερική για πάντα... Επίσης έγραφε  SO HELP ME GOD.
      Με το τελευταίο αυτό καρφιτσωμένο στο μυαλό και στη ψυχή,  έβγαιναν απο την κύρια είσοδο του Ellis Island  πατώντας πιά σε αμερικάνικο έδαφος. Απο εδώ και πέρα  η αλληλεγγύη η στήριξη και η κάθε είδους βοήθεια,  απο συγχωριανούς συγγενείς και φίλους, ήταν το κλειδί για μιά ανεκτή διαβίωση .Η εύρεση καταλύματος και εργασίας ήταν συλλογική εργασία.
     Μόνο αυτοί που είχαν αυτές τις προυποθέσεις  κατάφεραν να ενσωματωθούν  γρήγορα και να ικανοποιήσουν τους στόχους για τους οποίους είχαν ξεκινήσει.

                                 Η ΕΡΓΑΣΙΑ

Ανάλογα με την περιοχή που ήταν οι συγχωριανοί οι συγγενείς και οι φίλοι που παρελάμβαναν το νεοεισερχόμενο  και τον φιλοξενούσαν στην αρχή,  ήταν και η φύση της δουλειάς.
Αν η περιοχή ήταν βιομηχανική  πήγαιναν εργάτες στα εργοστάσια, στη βαριά βιομηχανία, διαφορετικά, μια οποιαδήποτε άλλη δουλειά, υπηρεσίες ,υποδομές σιδηροδρόμων, γεωργία, οικοδομή κλπ.

                   ACROPOLIS AND OMONIA
               POOL ROOM AND COFFEEHOUSE
                   482 Schoonmaker Avenue,
                      Monessen, Pennsylvania


                               Η ΠΟΛΗ MONESSEN


 
Ο ΧΑΡΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ 


     Το κόκκινο σημάδι δείχνει την ακριβή διεύθυνση του τότε καταστήματος.







<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]